Behandeling van artrose: kenmerken van de gebruikte methoden en hun effectiviteit

Behandeling van artrose ("vervormende artrose", artrose) kan niet "voor later" worden uitgesteld. Pathologie verandert altijd de gewrichtsstructuur, tast het bot, kraakbeen aan, kan de articulatie volledig vernietigen en de persoon wordt invalide. Daarom is het gevaarlijk om zelfmedicatie te geven, onderzoek en officiële therapiemethoden te weigeren.

Symptomen van artrose

Artrose is een chronische degeneratieve-dystrofische gewrichtsaandoening waarbij de articulatie geleidelijk begint te vervormen, de functionaliteit verslechtert, osteofyten langs de rand van het bot groeien en kraakbeen wordt vernietigd.

De arts geeft de patiënt aanbevelingen voor de behandeling van artrose

De belangrijkste symptomen van de pathologie zijn de aanwezigheid van een crunch tijdens het lopen, pijnsyndroom van verschillende ernst. Verder, met artrose, verschijnt stijfheid van bewegingen, de pijn wordt permanent, neemt voortdurend toe, atrofie van nabijgelegen spieren begint en de opening tussen de botten van het gewricht wordt smaller. Als er in dit stadium geen behandeling is, ontwikkelt zich ankylose (fusie van het gewrichtsoppervlak), treedt invaliditeit op.

Conservatieve therapie van artrose

Als u symptomen van de ziekte heeft, moet u worden onderzocht en onmiddellijk beginnen met de behandeling van artrose. Het ontbreken van adequate therapie kan leiden tot een volledig verlies van gewrichtsfunctionaliteit en tot invaliditeit leiden.

In de officiële geneeskunde wordt de behandeling van artrose in eerste instantie uitgevoerd door een conservatieve methode. De patiënt krijgt medicijnen, oefentherapie, fysiotherapie, orthopedische producten, dieet voorgeschreven. Met toestemming van de arts voor artrose, kunt u bovendien de methoden van traditionele, traditionele geneeskunde, homeopathie toepassen. Een zieke persoon moet zijn gewicht in de gaten houden, ongelijke belasting van de gewrichten vermijden, medische aanbevelingen opvolgen. Als deze complexe methoden geen positief resultaat opleveren, wordt een operatie uitgevoerd.

Na een conservatieve en/of chirurgische behandeling ter preventie van artrose is het zinvol om jaarlijks een kuurbehandeling te ondergaan. Het wordt aanbevolen om een instelling te kiezen die gespecialiseerd is in pathologieën van het bewegingsapparaat en die ook thermale bronnen en therapeutische modder heeft.

Medische behandeling

Een ziekte zoals artrose kan primair of secundair zijn (het ontwikkelt zich tegen de achtergrond van andere pathologieën). Daarom wordt de lijst met gebruikte geneesmiddelen voor elke patiënt afzonderlijk geselecteerd.

Preparaten voor de behandeling van artrose

De belangrijkste geneesmiddelen bij de behandeling van artrose:

 • chondroprotectors;
 • medische preparaten met microcirculatiewerking;
 • multivitaminen, vitamine C, groep B;
 • minerale complexen;
 • ontstekingsremmende niet-steroïde geneesmiddelen;
 • corticosteroïden (intra-articulaire injecties);
 • pijnstillers;
 • desensibiliserende (anti-allergische) medicijnen;
 • medicijnen voor uitwendig gebruik (zalf, crème, oplossingen, balsem, gel, tincturen en medische gal).

Chondroprotectors worden voorgeschreven in alle stadia, vormen van de ziekte, omdat ze het mechanisme van herstel van gewrichtskraakbeen beïnvloeden. HP wordt voorgeschreven voor orale toediening, maar ook bij artrose worden injecties gedaan in de gewrichtsholte en/of spier. Voor intra-articulaire injecties worden zowel chondroprotectors als corticosteroïden gebruikt.

Secundaire vervormende artrose wordt behandeld met dezelfde groep geneesmiddelen, maar aanvullende geneesmiddelen worden voorgeschreven voor de behandeling van de pathologie die degeneratieve-dystrofische veranderingen in de gewrichten veroorzaakte.

Fysiotherapie

Elke fysiotherapie heeft zijn eigen lijst met contra-indicaties. Daarom moet u bij het kiezen ervan mogelijk een cardioloog, neuroloog, endocrinoloog of andere specialist raadplegen.

Basis fysiotherapie

Medicamenteuze behandeling van artrose wordt aangevuld met elektroforese (met een verdovingsmiddel, zink, lithium, zwavel), elektroslaaptherapie, ultrafonoforese. Paraffinetoepassingen worden aangebracht op het zieke gewricht, zwarte was, therapeutische modder wordt gebruikt. Een door artrose beschadigd gewricht wordt ook behandeld met een laser, een magnetisch veld, diadynamische stromen en andere impulsen.

Therapeutische oefening voor artrose

Gedurende 3-5 dagen na het verwijderen van acute symptomen wordt gymnastiek voorgeschreven. Een set oefentherapie-oefeningen wordt voor elke patiënt afzonderlijk geselecteerd voor het geïdentificeerde stadium, de vorm van artrose. De eerste training moet beginnen met minimale belasting van het pijnlijke gewricht en in een langzaam tempo. Vervolgens worden de oefeningen om de 7-10 dagen gecompliceerd door de aanbeveling van een specialist.

Oefentherapie voor artrose onder begeleiding van een specialist

Soorten gymnastische taken voor de gewrichten van de handen:

 • cirkelvormige bewegingen in de handen, ellebogen, schouders;
 • zwaai heen en weer, op en neer;
 • schouderophalend;
 • verbinding-ontkoppeling van de bladen;
 • bochten van de handpalmen naar het been en er vanaf;
 • flexie-extensie bij de ellebogen;
 • gebalde vuisten met daaropvolgende maximale strekking van de borstel.

In geval van schade aan de pathologie van de wervelkolom (osteochondrose), artrose van de gewrichten van de bovenste ledematen - gymnastiek wordt gedaan in de "zittende", "staande" positie.

Soorten gymnastische taken voor beengewrichten:

 • flexie-extensie, cirkelvormige bewegingen in de heup, knie, enkel;
 • zwaai vooruit-achteruit, rechts-links;
 • de knieën optillen;
 • "fiets";
 • "vlinder";
 • rollen met een voet van kleine voorwerpen;
 • de bal vastgrijpen met je tenen;
 • het optillen van de teen van de voet "op zichzelf".

Met de ontwikkeling van coxartrose, gonartrose, artrose van de enkel, wordt oefentherapie liggend, staand en met schade aan de kleine gewrichten van de benen uitgevoerd - zittend.

Oefening mag geen pijn veroorzaken in het gewonde gewricht. Als het verschijnt, moet u de belasting, het tempo van uitvoering verminderen. Na elke oefening moet je ook tot 3 minuten rusten.

Manuele therapie voor artrose

Het is raadzaam om de mobiliteit van de gewrichten terug te brengen met behulp van de handen van een chiropractor in gevallen van I-II graad van artrose. Massagesessie voor artrose van de gewrichtenEen chiropractor voert 2 soorten correcties uit van een misvormd gewricht: manipulatie (scherpe drukbeweging) en mobilisatie (strekken van het beschadigde gewricht). Hoe complexer de klinische casus, hoe meer sessies er moeten worden gedaan.

Manuele behandeling van gewrichten met artrose wordt aangevuld met massage. Het wordt om de twee dagen voor alle stadia van de ziekte om de 2-3 maanden uitgevoerd met een verloop van maximaal 25 procedures, maar alleen tijdens remissie en in de subacute periode.

Manipulatie wordt uitgevoerd door glijdende bewegingen met lichte druk (zagen, kneden, wrijven, enz. ). Ze masseren niet alleen het zieke gewricht, maar ook de nabijgelegen wervelkolom, aangrenzende gewrichten.

Fysiotherapie aan huis bij artrose

Nu hebben mensen met de diagnose artrose de mogelijkheid om thuis fysiotherapie uit te voeren. Compacte huishoudelijke apparaten voor medische doeleinden worden verkocht op internet en winkels voor medische apparatuur.

De volgende apparaten zijn erg populair voor de behandeling van artrose:

 • magnetotherapie;
 • magnetische lasertherapie;
 • laagfrequente gepulseerde magnetotherapie;
 • lasertherapie;
 • reflex fysiotherapie.

Alvorens een apparaat voor artrose te bestellen, moet een arts zeker duidelijk maken of er contra-indicaties zijn voor de effecten van pulsen, laser, stroom of magnetisch veld op uw lichaam.

Niet-medicamenteuze methoden

Behandeling van artrose vereist het gebruik van een orthopedisch regime. Het doel van de methode is om het zieke gewricht te ontlasten, het in de juiste anatomische en fysiologische positie te stabiliseren. Bij artrose worden wandelstokken, krukken, evenals korsetten, speciale inlegzolen met steunzolen en kussens en schoenen, spalken, orthesen, fixators, braces gebruikt. Het wordt aanbevolen om ze te bestellen bij een plaatselijke orthopedische salon volgens individuele afgietsels.

Kniebrace voor het fixeren van een door artrose aangetast gewricht

In online winkels kunt u goedkoper die producten kopen waarvan u met het ontwerp de spankracht onafhankelijk kunt aanpassen. Meestal zijn dit elastische zwachtels, zwachtels, remklauwen, bevestigingsriemen, kniebeschermers, elleboogbeschermers en soortgelijke orthopedische hulpmiddelen. Voordat u echter een specifiek product voor artrose bestelt, moet u met de behandelend arts alle noodzakelijke kenmerken verduidelijken: de mate van spanning, de aanwezigheid en het type verstijvers, of het nodig is om de extensiehoek van de ledemaat in de ziek gewricht, aanvullende voorwaarden.

Klimaattherapie behoort ook tot niet-medicamenteuze methoden. Tijdens het gebruik wordt een persoon speciale klimatologische omstandigheden gecreëerd door thalassotherapieprocedures voor te schrijven, of ze worden aanbevolen om een resort te bezoeken, een preventieve sanatoriumbehandeling in kuuroorden te ondergaan.

dieet therapie

Bij secundaire artrose adviseren artsen een van de behandeltafels aan de patiënt. Om bijvoorbeeld het lichaamsgewicht te corrigeren, wordt overtollig gewicht verwijderd met behulp van dieet nr. 8. In de meeste gevallen eten patiënten volgens tabel nr. 15 en ATS (algemene versie van diëten).

Bij artrose helpen producten op basis van gelatine (gelei, gelei, enzovoort), avocado's (1 stuk per week), plantaardige oliën, versgeperste bessensappen, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad goed. Het wordt aanbevolen om vette, gerookte, zoute voedingsmiddelen uit het dieet te weren.

Homeopathische geneesmiddelen en kruidengeneesmiddelen voor artrose

Artsen vullen conservatieve methoden aan met homeopathie en kruidengeneeskunde. Preparaten op basis van natuurlijke ingrediënten verbeteren de werking van alle lichaamssystemen.

Lijst met veelgebruikte homeopathische middelen voor artrose:

 • fluorwaterstofzuur;
 • calciumfluoride;
 • Fosfor;
 • calciumfosfaat;
 • Kalium carbonaat.

Hun ontvangst wordt gecombineerd met andere methoden van officiële en traditionele geneeskunde.

Fytopreparatie op basis van kamillebloemen voor de behandeling van artrose

Lijst met veelgebruikte kruidengeneesmiddelen voor artrose:

 • wateraardbei;
 • ongeschilde haver;
 • yukurba (extractie van duivelsklauwen);
 • geneeskrachtige collectie (marshmallow en zoethoutwortels, kamillebloemen, calendula).

Homeopathische en kruidengeneesmiddelen verminderen de behoefte aan grote doses NSAID's, analgetica, corticosteroïden, antihistaminica.

gezamenlijke operaties

Chirurgische behandeling van een ziekte zoals artrose wordt toegepast in geval van ongepast gebruik van conservatieve methoden. Meestal wordt de operatie uitgevoerd wanneer de patiënt laat medische hulp zoekt, wanneer de pathologie al de 3-4 ontwikkelingsgraad heeft bereikt en dreigt met invaliditeit.

Soorten operaties bij artrose:

 • artrodese;
 • arthroscopisch debridement;
 • artroplastiek;
 • periarticulaire osteotomie;
 • endoprothesen.

Na de operatie wordt de patiënt overgebracht naar een conservatieve behandeling, revalidatiemaatregelen beginnen.

Het gebruik van laser bij chirurgie en fysiotherapie voor artrose

Lasertherapie wordt voorgeschreven voor alle graden en vormen van vervormende artrose. De stralen van de gebruikte apparaten tasten beschadigde weefsels aan op cellulair, moleculair en fysiologisch (orgaan)niveau.

Lasertherapieprocedure voor artrose van de gewrichten

In fysiotherapie voor artrose helpt deze eigenschap van de laser om de microcirculatie te herstellen, ontstekingen, pijn en zwelling te verlichten, het metabolisme te verbeteren, zelfregulatie van regenererende processen. Er zijn veel soorten apparaten en werkingsmodi. De stralen van het apparaat beïnvloeden het oppervlak en de intra-articulaire laag van weefsels, biologisch actieve punten (met laseracupunctuur).

Laserbehandeling wordt ook uitgevoerd in chirurgie, alleen apparatuur met hoge intensiteit wordt gebruikt. Het gebruik van stralen tijdens de operatie draagt, naast hun vermelde eigenschappen, bij aan het snelle herstel van weefsels en minimaliseert het risico op wondinfectie.

Tijdens de diagnose artrose is het mogelijk om laserspectroscopie voor te schrijven en kleine gewrichten te onderzoeken met een infrarood laserscanner. Deze methoden zijn veiliger, goedkoper in vergelijking met MRI, radiografie.

Volks- en traditionele geneeskunde voor artrose

Grondstoffen van natuurlijke oorsprong moeten individueel worden geselecteerd, omdat elke stof zijn eigen contra-indicaties heeft. Medicinale preparaten voor artrose zijn onder meer planten met een stofwisselingsverbeterende, ontstekingsremmende, antiallergische en pijnstillende werking. Vaker gebruiken ze wilgenbast, linde, sint-janskruid, klis, wateraardbei.

Thuis is het handig om artrose met klei te behandelen. Een goede therapeutische werking heeft een blauw, kaolien (wit), groen, geel en zwart genezend middel. Aan baden wordt klei voor artrose toegevoegd (1 eetlepel / 1 liter water), het beschadigde gewricht wordt ingepakt, er wordt een applicatie op aangebracht, de zere plek wordt ingewreven met een mengsel van klei en plantaardige olie.

Onder de methoden van de traditionele geneeskunde laten acupunctuur en apitherapie goede resultaten zien. Sommige patiënten voelen zich beter na hirudotherapie, mineraaltherapie.

Sanatoria en resorts

Het wordt aanbevolen om de effectiviteit van de belangrijkste behandeling van artrose te consolideren door te rusten in kuuroorden en revalidatiecentra die gespecialiseerd zijn in gewrichtsaandoeningen. Het is beter om de voorkeur te geven aan die instellingen met thermische, minerale, modderbronnen, genezende klei, speciale gassen.

Hydromassage - een methode van balneotherapie die wordt gebruikt om artrose te behandelen

De behandeling in kuuroorden wordt uitgevoerd met de nadruk op fysiotherapie. Een patiënt met artrose is zeker aan te raden om een dieet te volgen, oefentherapie, massages niet te missen. Onder fysiotherapie worden balneotherapiemethoden gebruikt. Dit zijn hydromassage, zwemmen, baden (waterstofsulfide, zout, stikstof, sulfide en radon). Bij artrose worden ook wikkels met therapeutische modder, blootstelling aan hitte, Bernard-stromen, een laser en een magnetisch veld voorgeschreven. Elk kuuroord heeft zijn eigen therapieprogramma, dat moet worden verduidelijkt met de vertegenwoordiger van de geselecteerde instelling voordat een ticket wordt gekocht.

In elk land zijn er instellingen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van pathologieën van het bewegingsapparaat. Daarom is het bij artrose beter om samen met uw arts een kuuroord te kiezen. Hij zal aanbevelen wat voor soort klimaat nodig is, het vakantieseizoen, de noodzakelijke methoden van fysiotherapie voor preventie, informatie geven over resorts en de beste instelling in zijn of nabije omgeving adviseren.

De prognose van artrosetherapie

Het is erg belangrijk om geen gepland medisch onderzoek te missen (1-2 keer per jaar) en bloed en urine te doneren voor tests, omdat artsen hierdoor pathologische processen tijdig kunnen detecteren. Maar hoe later een persoon medische hulp zoekt, hoe meer de prognose van de behandeling verslechtert. Bij chronische artrose kunnen artsen alleen pijn verlichten door conservatieve therapieën, gedeeltelijk de functies van het gewricht behouden, of ze raden aan een operatie uit te voeren om niet gehandicapt te blijven.

De combinatie van methoden van officiële, traditionele en traditionele geneeskunde onder regelmatig toezicht van de behandelend arts verhoogt de prognose van de behandeling van artrose en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.